Crème brûlée blondies

Crème brûlée blondies

Is crème brûlée het meest geliefde dessert van Nederland? Hoewel ik geen exacte statistieken ken, staat crème brûlée hoog in mijn persoonlijke ranglijst. De zachte textuur, de delicate vanillesmaak en de verleidelijk knapperige suikerlaag maken dit dessert tot een onbetwiste favoriet. De combinatie van deze klassieke Franse lekkernij met de Amerikaanse blondies is écht een match made in heaven.

Every brunette needs a blond(i)e

We zijn allemaal bekend met de brownie. Maar zoals het gezegde gaat, heeft elke brunette een blondine nodig in haar leven. Net als bij mensen zijn brownies en blondies eigenlijk zussen van elkaar. Wat velen niet weten, is dat de blondie eerder ontstond dan de brownie – 10 jaar om precies te zijn. Gek, toch?

Wat maakt blondies zo speciaal? In plaats van cacao wordt in blondies doorgaans vanille gebruikt, wat resulteert in een lichtere kleur en een subtiele vanillesmaak. Dit maakt blondies veelzijdiger dan hun chocolade-tegenhangers en biedt ruimte voor creatieve toevoegingen zoals chocoladestukjes, noten of fruit. Voor deze speciale gelegenheid heb ik ervoor gekozen om de blondies te verrijken met een dunne laag banketbakkersroom, bestrooid met suiker en gekaramelliseerd zoals bij een crème brûlée.

Variaties

Het mooie van recepten zoals deze Crème Brûlée Blondies is dat ze zich lenen voor eindeloze variaties en experimenten. Voel je vrij om je eigen draai te geven aan dit recept door verschillende toevoegingen uit te proberen, zoals gehakte noten, gedroogd fruit of zelfs een vleugje citrus. Je kunt ook spelen met de textuur door de blondies langer of korter te bakken, afhankelijk van je voorkeur voor zachtheid of krokante randen. Bovendien kun je de traditionele crème brûlée topping vervangen door andere heerlijke opties, zoals een laagje gesmolten chocolade, een romige karamelsaus of zelfs een frisse fruitcompote. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek nieuwe smaakcombinaties die bij jouw smaak passen.

Tips

  • Vermijd overmixen van het beslag, omdat dit kan leiden tot een te zware textuur. Meng alleen tot de ingrediënten zijn gecombineerd om (iets) lichtere blondies te krijgen.
  • Gebruik een bakvorm en bekleed deze met bakpapier voor een gemakkelijke verwijdering van de blondies.
  • Laat de blondies volledig afkoelen voordat je de topping aanbrengt en brandt voor een perfecte textuur en smaakbeleving.
  • Experimenteer met verschillende toevoegingen en toppingopties om je eigen unieke twist aan dit recept te geven.
  • Wil je de blondies later serveren? Houd dan de blondies en de banketbakkersroom apart en voer de stap Samenvoegen en afmaken pas uit zodra je gaat serveren. Hiermee garandeer je een verse brownie en een knapperige suikerlaag.

Mochten jullie deze combinatie uitproberen, laat het me dan weten! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en hoe jullie deze heerlijke combinatie hebben gevonden. Hopelijk kunnen jullie er net zo van genieten als ik. Laat een reactie achter en deel jullie creaties met mij en anderen in de community. Eet smakelijk!

Creme brulee blondies

Crème Brûlée Blondies

Ella
Deze Crème Brûlée Blondies zijn heerlijk bij de koffie, als dessert of om uit te delen. Door de makkelijke vorm zijn ze in grote of kleine stukjes te snijden en kan je ze makkelijk meenemen in het originele bakblik! Geen gehos met doosjes/tupperwares/andere transportmiddelen. Geniet ervan!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Gebak
Keuken Amerikaans, Frans
Porties 16 personen
calorieën 267 kcal

Equipment

  • 1 vierkant bakblik 25 x 25 cm (of vergelijkbaar) Bij een kleiner blik zullen de blondies wat dikker worden. Geen probleem, maar verhoog de baktijd dan met 5-10 minuten.
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

Blondies

  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 175 gram witte chocolade
  • 100 gram kristalsuiker
  • 75 gram lichte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille extract
  • 175 gram bloem

Bankerbakkersroom

  • 2 eidooiers
  • 40 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 gram bloem
  • 200 milliliter volle melk

Suikerlaag

  • 3 eetlepels suiker

Instructies
 

Blondies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C(voor een heteluchtoven 160 °C).
  • Smelt de boter en de witte chocolade. Dit kan au bain-marie, of in de magnetron. Let er in de magnetron op dat het niet te hard gaat. Bijvoorbeeld door steeds na 30 seconden het mengsel eerst door te roeren, en dan weer in de magnetron te zetten.
  • Meng het boter-chocolade mengsel met de twee soorten suiker. Schrik niet als dit lijkt te splitsen, dit trekt (als het goed is) bij in de volgende stap.
  • Voeg de eieren toe en meng goed tot een homogeen mengsel.
  • Voeg ook het vanille extract toe.
  • Meng de bloem door het mengsel heen.
  • Doe het mengsel in een bakvorm (25cmx25cm) met bakpapier en bak 30 minuten.

Banketbakkersroom

  • Terwijl de blondies in de oven staan, gaan we aan de slag met de banketbakkersroom.
  • Voeg alle ingrediënten, behalve de melk, aan elkaar toe en meng dit goed. Er moeten geen klontjes meer in het mengsel zitten.
  • Warm de melk op in een pannetje.
  • Zet het vuur uit zodra de melk bijna kookt. Voeg een klein beetje hete melk toe aan het eidooiermengsel. Roer dit goed door elkaar.
  • Voeg het eidooiermengsel toe aan het pannetje met warme melk en zet het vuur weer zachtjes aan. Blijf roeren.
  • Zodra het mengsel de dikte heeft van vla kan het vuur uit.

Samenvoegen en afmaken

  • Laat het mengsel afkoelen. Schenk het mengsel over de blondies zodra het mengsel is afgekoeld en verspreid het met een lepel of spatel.
  • Snijd de blondies in stukken. Ik heb 16 stukken gemaakt, maar als je grotere of kleinere stukken wil kan dat natuurlijk ook.
  • Strooi de suiker over de blondies in een dun laagje.
  • Gebruik een brander om de suiker te doen smelten. Als je geen brander hebt, kan je ook de oven verwarmen op grillstand op zo'n hoog mogelijke temperatuur en de blondies zo hoog mogelijk in de oven zetten. Let hierbij goed op dat het niet te hard gaat, anders verbrandt de suiker en dan nemen we crème brûlée iets te lekkerlijk…
Trefwoord Dessert, Gebak, Traktatie, Zoet


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept